Marcinkevičius




Stambaus masto narkotikų kontrabanda iš JAV įtariami aštuoni asmenys

astuoniMuitinės kriminalinei tarnybai (MKT) atliekant ikiteisminį tyrimą dėl narkotikų kontrabandos iš Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ir disponavimu dideliu jų kiekiu, įtarimai pareikšti aštuoniems jauniems asmenims, keturi iš jų suimti.

Pasak teisėsaugos, sulaikytų per 34 kilogramų narkotikų, daugiausia kanapių, vertė juodojoje rinkoje gali siekti beveik milijoną eurų.

„Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl disponavimo narkotinėmis medžiagomis turint ir neturint tikslo jas platinti bei narkotinių medžiagų kontrabandos“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo Vilniaus apygardos prokuroras Gedvydas Vaivada.

Anot jo, šiuo metu įteikti pranešimai apie įtarimus aštuoniems Lietuvos piliečiams. Keturiems iš jų paskirtos kardomosios priemonės – suėmimai įvairiam laikotarpiui, kitiems – rašytiniai pasižadėjimai neišvykti, periodiškas registravimasis policijoje.

Visi asmenys yra 18-20 metų amžiaus, vienas keleriais metais vyresnis. Asmenys neteisti, nedirbantys, keli iš jų – besimokantys, keli nusikalstamas veikas, anot prokuroro, galėjo vykdyti būdami dar nepilnamečiai.

Įtarimų kilo padaugėjus nelegalių siuntų

„Pirminės siuntos pastebėtos, pradėtos sulaikyti maždaug prieš metus, piką pasiekė praėjusių metų spalį“, – sakė G. Vaivada.

Pasak MKT Narkotikų kontrolės skyriaus viršininko Arūno Ivoškos, ikiteisminis tyrimas pradėtas 2023 metų gegužę, kai kontrolės metu muitinėje buvo aptinkamos siuntos iš JAV su kanapėmis.

„Aptikimų skaičius per metus suintensyvėjo, vėliau pasiekė netgi 40 proc. visų siuntų sulaikymų. (...) Buvo siunčiama nuo pusės iki kelių kilogramų ir daugiau“, – nurodė A. Ivoška.

G. Vaivados teigimu, iš viso tyrimo metu rasta apie 34 kilogramai narkotinių medžiagų, daugiausia – kanapių, nedidelis kiekis kokaino ir psichotropinių grybų.

Anot jo, juodojoje rinkoje šių narkotikų vertė gali siekti apie 900 tūkst. eurų. Narkotikai buvo platinami Vilniuje ir sostinės apylinkėse.

„Ikiteisminio tyrimo metu nustatėme, kad tai nėra pavienės siuntos ar pavieniai asmenys, o yra kelios grupės asmenų, kurios koordinuodamos, planuodamos savo veiksmus siunčiasi narkotikus į Lietuvą iš trečiųjų šalių“, – pridūrė A. Ivoška.

Prekyba vyko tamsiajame internete, platinimas – per „Telegram“

Pasak MKT, tyrimas buvo sudėtingas, nes kontrabanda įtariami asmenys buvo iki minimalaus sumažinę bet kokį fizinį kontaktą – su narkotikų siuntėjais bendravo tamsiajame internete (angl. darknet), atsiskaitė kriptovaliuta, platinimui kūrė uždarus kanalus „Telegram“ socialiniame tinkle.

Kaip legalios prekės užmaskuotos pašto siuntos su narkotikais buvo atsiiminėjamos paštomatuose. Platinant Vilniuje narkotikai buvo paslepiami, pirkėjams nurodant slaptaviečių koordinates.

Kad pirkėjams būtų lengviau surasti kvaišalus, kartais šios vietos būdavo pažymimos purškiamais aerozoliniais dažais nupiešiant specialius sutartinius grafičių ženklus.

„Iš bylos aplinkybių galiu pasakyti, kad tai nėra nesupratimas, ką žmonės daro. Mes matome, kad puikiai asmenys išmano policijos, Muitinės kriminalinės tarnybos veiklos metodus, aptarinėja juos savo pokalbiuose, aptarinėja sankcijas. Stengiasi viso to išvengti“, – sakė prokuroras G. Vaivada.

Muitinės duomenimis, įprastai 2-2,5 kilogramų paketuose supakuotos amerikietiškos kanapės buvo skirtos Lietuvos vidaus juodajai rinkai, kurioje jos vertintos kaip geresnės kokybės produktas. 1 gramo įprastų kanapių gatvės kaina siekia apie 10 eurų, amerikietiškos pardavinėtos po 20-30 eurų už gramą.

Už stambią narkotikų kontrabandą įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 18 metų.

Pernai MKT pareigūnai skelbia iš viso Lietuvoje sulaikę 569 kilogramų narkotikų ir pradėję 96 ikiteisminius tyrimus dėl narkotinių medžiagų kontrabandos.

Daugiausia tyrimų (84) pradėta dėl pašto siuntomis ar per kurjerių tarnybas siunčiamų kvaišalų. MKT duomenimis, daugiausia narkotikų į Lietuvą siųsta iš Nyderlandų, Vokietijos ir JAV.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode